Tapauskuvaus:
Ransomware-hyökkäyksestä selviytyminen

Keväällä 2016 jälleenmyyjämme erään yritysasiakkaan verkkoon pääsi kiristysohjelmavirus, joka muutti asiakkaan tiedostopalvelimelta kaiken datan salauksen taakse.

Tämä kryptaukseksi kutsuttu menetelmä esti asiakkaan pääsyn tärkeisiin tietoihin, jonka vuoksi hän ei pystynyt tekemään enää mitään liiketoimintaan liittyvää. Rikolliset vaativat uhrilta lunnaiden maksamista vastineeksi salauksen purkuavaimesta ja tiedostojen palauttamisesta.

Tiedostoja salaavat kiristyshaittaohjelmat (ransomware) ovat yhä suositumpia verkkorikollisten keskuudessa. Lunnaiden maksaminen ei kuitenkaan koskaan takaa tiedostojen palautumista vaan enemmänkin kannustaa rikolliseen toimintaan. Älä koskaan maksa rikollisille! Nykypäivänä virukset ovat niin kehittyneitä, ettei niiden tuloa voi välttämättä estää mitenkään. Tästä syystä säännölliset varmuuskopiot ovat olennaisia suojauduttautuessa kiristyshaittaohjelmilta.

Palautus on pelastus

Tässäkin tapauksessa, mikäli asiakkaan tietoja ei olisi saatu palautettua, tilanne olisi ollut täysi katastrofi. Onneksi asiakkaalla oli käytössään jälleenmyyjän tarjoama online backup –varmistuspalvelu, jossa varmistettavat datat oli sijoitettu turvaan kotimaisen palveluntarjoajan Storage IT:n eli meidän data centeriin. Tämän johdosta asiakkaalla oli mahdollisuus palauttaa käyttökunnossa olevat tiedostot takaisin.

Tällä varmuuskopiointimallilla asiakas kärsi vain yhden päivän tuotantokatkosta. Jos sinun yrityksesi tuotanto ei voi olla niinkään pitkään seis, on nykyään olemassa ratkaisuja moniin tarpeisiin: Esimerkiksi EASY DRaaS -palvelulla päästään jopa muutamien minuuttien palautusaikaan vastaavassa tilanteessa.

Yleensä yritykset ovat varautuneet vain tulipaloihin, vesivahinkoihin, inhimillisiin virheisiin ja vastaaviin vahinkoihin. Harva on kuitenkaan suojautunut haittaohjelmien hyökkäyksiin. Varmista siis sinunkin yrityksesi liiketoiminta automaattisella turvakopiopalvelulla!